Project Description

Και οι αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσεων τουριστικών εγκαταστάσεων περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Νόμος για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος», που τέθηκε σε διαβούλευση την 1η Σεπτεμβρίου.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός, Γιάννης Τσιρώνης, καλεί όλους τους πολίτες και τους κοινωνικούς φορείς να συμμετέχουν στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση επί του σχεδίου νόμου, στο http://www.opengov.gr/minenv/?p=7778, προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους, μέχρι και την 22η Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 09.00, ώστε να συμβάλλουν στη βελτίωση του εν λόγω νόμου.

Όπως τονίζεται, το πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης απασχολεί το ελληνικό κράτος εδώ και πολλές δεκαετίες και είναι στενά συνυφασμένο με τον τρόπο που αυτό το κράτος συγκροτήθηκε και διαμορφώθηκε. Το προτεινόμενο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχέδιο νόμου επιδιώκει να καθορίσει ένα νέο πλαίσιο ολιστικής αντιμετώπισης του φαινομένου της αυθαίρετης δόμησης.

Ιδού και το άρθρο για τις τουριστικές εγκαταστάσεις:

Άρθρο 103 Αυθαίρετες κατασκευές τουριστικών εγκαταστάσεων

“Στις διατάξεις του παρόντος νόμου υπάγονται αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσεις τουριστικών εγκαταστάσεων, κατά παρέκκλιση των όρων δόμησης και των χρήσεων γης που ίσχυαν κατά το χρόνο κατασκευής, υπό την προϋπόθεση ότι για τις κατασκευές αυτές έχει εκδοθεί, μετά την καταβολή σχετικού προστίμου, σήμα λειτουργίας από τον Ε.Ο.Τ, καθώς και υπό την προϋπόθεση ότι λειτουργούσαν νομίμως μέχρι την 28.07.2011.”

Βασική καινοτομία του νομοσχεδίου είναι η ίδρυση το Παρατηρητηρίου Δομημένου Περιβάλλοντος μέσω του οποίου θα παρακολουθείται όλη η δόμηση (υπάρχουσα και νέα). Επίσης, θεσπίζεται η Τράπεζα Γης, μέσω της οποίας θα μπορούν πλέον να τακτοποιηθούν οι μεγάλες παραβάσεις με υπερβάσεις δόμησης και κάλυψης άνω του 40%, και όπως αναφέρεται θα «διατηρούνται και εξαιρούνται οριστικά από την κατεδάφιση».